Дома| Вести| Контакт| Кошничка|Македонски [ + ]
Најнови вести Сите вести
Натпревари - Основно школо

ОЛИМПИЈАДА ПО ФИНАНСИСКА МАТЕМАТИКА И АКТУАРСТВО 2019-финални резултати

Почитувани колеги 
На почеток морам да се извинам на колегите заради доцното објавување на финалните резултати. Секако тоа не е заради нас, бидејќи резултатите ги добивме пред неколку дена. Да напоменеме дека иоваа година нашите ОЛИМПИЈЦИ дадода се од себе заедно со нивните професори и нивните резултти се повеќе од одлични. Нашата држава има еден сребрен, три бронзени медаљи, како и четири пофалници на ова натпреварување. Да им го честитаме успехот на нашите средношколци. 
листа на пласман   СЕНИОРИ
листа на пласман   ЈУНИОРИ
Со почит 

13/07/2019

Натпревари - Основно школо

ОД СВЕАТОТ НА МАТЕМАТИКАТА

ПОЧИТУВАНИ МЛАДИ МАТЕМАТИЧАРИ ОД МАКЕДОНИЈА
Во прилог е пнудата која ја добивме од нашето соседство за учество на математички камп во ПАМПОРОВО, Родопски планини. Предност имаат учениците кои учествувале на вториот круг на кенгур. Пријавување на меилот 
   kangaroo.macedonia@gmail.com
Лидерот на тимот (професорот) има ексклузивно право на избор на учениците за оваа манифестација која произлегува од овој натпревар. 
писмо покана    види тука
Рок на пријавување е 01.07.2019 година.
Со почит 
Алекса Малчески

24/06/2019

Олимпијади - Јуниорска Македонска Математичка Олимпијада

ЈБМО 2019

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ на нашата држава
Во периодот од 20.06.2019 до 25.06.2019 година во АГРОС, Република Кипар се одржува 23-тата регионална математичка олимпијада ЈБМО 2019 година. Нашата екипа се состои од 9 члена од кои 6 натпреварувачи, еден обсервер, депути лидер Димитар Треневски и лидер Слаѓана Брсакоска. Нашата екипа, и покрај општите тензии како домашни така и  надворешни, освои ДВЕ СРЕБРЕНИ МЕДАЉИ и ЕДНА БРОНЗЕНА МЕДАЉА. Благодариме дечки. Благодариме на целата наша екипа. 
Освојувачи на сребрени медаљи се
1. Јасна Илиева
2. Дамјан Давков
а освојувач на бронзена медаља е
3.Никола Спировски
Со почит 
проф.д-р Алекса Малчески 

23/06/2019

Останато

СОБРАНИЕ НА СОЈУЗОТ НА МАТЕМАТИЧАРИ НА МАКЕДОНИЈА

ПОЧИТУВАНИ МАТЕМАТИЧАРИ
Ве известувам дека до СММ е доставена листа со потребниот број потписи на инцијатори за свикување на вонредно собрание(ваква листа во изминативе девет месеци е за прв пат доставена до СММ). 
прилог листа  1  види тука
прилог листа  2  види тука
прилог листа  3  види тука
По инцијатива на предлагачите се закажува Собрание(вонредно) на СММ на ден 02.07.2019 година со почеток во 10:00 часот во просториите на Машинскиот факултет-Скопје. Дневниот ред е дел од дописот кој е доставен и логиран на сајтот во оваа вест. 
Напоменувам дека согласно статутот Вонредното собрание мора да работи исклучиво по дневниот ред по кое е закажано. 
Со почит 
проф. д-р АЛекса Малчески

23/06/2019

За нас

Сојузот на математичари на Македонија е здружение на граѓани математичари од Македонија, настанат со здруженија на граѓани, организирани во друштва на математичари во градовите од Македонија, заради усогласување и остварување на своите интереси и заради вршење на дејности и активности кои се стремат кон негување популаризација и унапредување на математиката и нејзина примена.

Зачленете се и добивајте вести за сите нови книги и списанија.

Бидете секогаш информирани.