Дома| Вести| Контакт| Кошничка|Македонски [ + ]
Најнови вести Сите вести
Натпревари - Основно школо

УЧЕСНИЦИ НА ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ 2019

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ
Согласно одлуката на комисијата за задачи за натпревари во основно образование на Државниот натпревар учествуваат следните ученици:
VI     одделение    види тука
VII    одделение    види тука 
VIII   одделение    види тука
IX     одделение    види тука
Времето и местото на одржување на натпреварот дололнително ќе ви ги соопштиме. 
Со почит 
Алекса Малчески
_________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ ОЛИМПИЈЦИ 
Ве известуваме дека тестирањето БМО 2019 година ќе се одржи во исто време кога и што се одржува и во Кишињев-Молдавија. Натпреварот почнува во 09:00 часот на 02.05.2019 година. Се повикуваат сите ученици кои беа на ММО 2019 да приствуваат на овој натпревар и да се наптреваруваат. Резултатите од натпреварот се бодуваат во општиот список за учество на ИМО 2019 година.
Вашата најава направете ја на меилот 
     kangaroo.macedonia@gmail.com
Со почит 
Алекса малчески

20/04/2019

Натпревари - Основно школо

заеднички списоци по одделенија од регионален натпревар основно образование 2019

ПОЧИТУВАНИ
ВО прилог ги објавуваме списоците од учениците, учесници на Регионалниот натпревар за учениците од основното образование 2019 по одделенија. 
IV    одделение   види тука
V     одделение   види тука
VI    одделение   види тука
VII   одделение   види тука
VIII  одделение   види тука
IX    одделение   види тука
На Државниот натпревар ќе учествуваат секако прваците на регионите(означени со црвена боја на овие списоци). По одлуката на комисијата за натпревари во основното образование, јавно ќе се соопшти конечниот список на на учесници за државниот натпревар.
Генерално, голема благодарност до исте учесници на овој настан, посебно до одговорните наставници, секако директорите на училиштата домаќини на овој натпревар, и на крај учениците на овој настан. 
Со почит
Алекса Малчески

20/04/2019

Натпревари - Основно школо

ОД СВЕТОТ НА МАТЕМАТИКАТА

ПОЧИТУВАНИ
На ден 21.03.2019 година во нашата држава се одржа меѓународниот натпревар КЕНГУР 2019 година. На истиот учество зедоа 8606 натпреварувачи од сите категории. ВО прилог се прелиминарните резултати за овој настан:
средно образование
I    година  види тука
II   година  види тука
III  година  види тука
IV  година  види тука
Основно образование
1 одделение  види тука
2 одделение  види тука
3 одделение  види тука
4 одделение  види тука
5 одделение  види тука
6 одделение  види тука 
7 одделение  види тука
8 одделение  види тука
9 одделение  види тука
Се замолуваат сите учесници да ги проверат своите резултати и доколку забележат било каква неправилност соодветно преку своите одговорни наставнбици да ни достават забелешки. Забелешките се примаат до 23.04.2019 година.
Со почит 
Алекса Малчески
_________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ натпреварувачи
Со големо задоволство ве известуваме дека македонската женска репрезентација на еминентното натпреварување ЕГМО 2019 го постигна во екипна конкуренција го постигна досега најголемиот успех на ова натпреварување. Нашата екипа ОСВОИ 55 бодови, во најжестоката конкуренција досега на овој натпревар. На истиот учествуваа 50 репрезентации од кои 36 беа европски. Нека им е ЧЕСТИТО на нашите девојки. Во поединечна конкуренција освоивме една медаља и тоа натпреварувачката                                         
                                    МИХЕЛА ХАЏИСКА. 

Успехот ќе беше уште поглем доколку беше решен најголемиот проблем на секој натпревар, а се разбира тоа е ОЦЕНУВАЊЕТО, т.е. во овој случај координацијата, односно работата на координаторите. Сепак, една медаља и три пофалници е голем успех за нашата мала земја, МАКЕДОНИЈА. Се разбира задоволството е уште поглемо ако се има предвид дека на оваа олимпијада нашата земја има е еден член на бордот на ЕГМО. Во жестока конкуренција нашиот лидер        
                              СЛАЃАНА БРСАКОСКА
беше избрана за постојанен член на бордот на ЕГМО, кој впрочем брои три члена. Нека и е честито на нашата колешка за успехот кој го постигна. 

Со почит Алекса Малчески
_____________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ
Во печат влезе и последниот број на научнопопуларното списание НУМЕРУС , 44-4. Списание кое и оваа година излезе на соодветен начин. Истото може да се набави на соодветните начини како и досега. 
Со почит 
Алекса Малчески

17/04/2019

Натпревари - Основно школо

РЕЗУЛТАТИ РЕГИОНАЛЕН НАТПРЕВАР ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ 2019

ПОЧИТУВАНИ
На 13.04.2019 година во 23 региони се одржа Регионалниот натпревар за учениците од основното образование 2019 година. Во прилог се резултатите од овој натпревар:
1. Регион Берово, Делчево, Пехчево, Македонска Каменица,                   види тука
2. Регион Битола, Демир Хисар, Могила, Ресен                                         види тука  
3. Регион Гевгелија, Богданци, Баландово, Дојран                                     види тука  
4. Регион Гостивар, Врапчиште                                                                    види тука 
5. Регион Кавадарци, Демир Капија, Неготино, Росоман                           види тука  
6. Регион Кочани, Виница, Зрновци, Облешево-Чишиново,                      види тука 
7. Регион Крива Паланка, Кратово, Ранковце                                             види тука  
8. Регион Куманово, Старо-Нагоричане                                                       види тука  
9. Регион Прилеп, Крушево, Кривогаштани, Македонски Брод, Долнени  види тука  
10. Регион Центар-Скопје                                                                              види тука  
11. Регион Карпош, Ѓорче Петров                                                                 види тука 
________________________________________________________________________
ОД СВЕТОТ НА МАТЕМАТИКАТА//ПРОМЕНА НА ВЕСТА
Почитувани олиомпијци
Ве известуваме дека Медитеранската математичка олимпијада 2019 ќе се одржи на 24.04.2019(среда) година со почеток во 12:00 часот. 
медитеранска математичка олимпијада      види тука
Доволно време да се припремите за завршните чекори на овие манифестации и што поспремни да дојдете на истите. 
Со почит 
Алекса Малчески


17/04/2019

За нас

Сојузот на математичари на Македонија е здружение на граѓани математичари од Македонија, настанат со здруженија на граѓани, организирани во друштва на математичари во градовите од Македонија, заради усогласување и остварување на своите интереси и заради вршење на дејности и активности кои се стремат кон негување популаризација и унапредување на математиката и нејзина примена.

Зачленете се и добивајте вести за сите нови книги и списанија.

Бидете секогаш информирани.